De gemeente is onlangs een onderzoek gestart naar mogelijke locaties voor restafvalcontainers in onze buurt. Gezien de randvoorwaarden die voor plaatsing gelden, werd dat volgens Loopik een hele puzzel.
Smalle straten uitgezonderd
De inventarisatie wijst uit dat in het gebied dat begrensd wordt door Hooigracht, Dr. Kuyperstraat, Koninginnegracht, Prinsessegracht, Korte Voorhout en Nieuwe Uitleg niet aan die randvoorwaarden kan worden voldaan. Voor het gebied begrensd door Lange Voorhout, Smidswater, Korte Voorhout, Tournooiveld, Lange Vijverberg en Kneuterdijk is dat twijfelachtig. In die gebieden blijft de vuilophaal geregeld zoals nu al het geval is. Dat zou alleen kunnen veranderen als de gemeenteraad besluit om de randvoorwaarden te wijzigen.
Voor de rest van de buurt - het gebied dat begrensd wordt door Parkstraat, Mauritskade, Hooikade en Kazernestraat - lijkt de overstap op vuilinzameling via ondergrondse restafvalcontainers haalbaar. Loopik benadrukte dat er nog geen definitieve beslissing is genomen over overstappen op ondergrondse restafvalcontainers en dat ook nog geen keuzes zijn gemaakt ten aanzien van de locatie ervan. Dat er op een bepaalde plaats onderzoek is gedaan, betekent volgens haar niet dat daar daadwerkelijk een container komt.
Inspraak na de zomer
Het is de bedoeling dat het plaatsingsplan rond de zomer gereed is en vervolgens met de betrokkenen wordt besproken. Eind dit jaar zou het besluit over plaatsing moeten worden genomen. In 2026 zouden de containers dan geplaatst kunnen worden.
Desgevraagd lichtte Loopik toe dat er bij capaciteitsberekeningen rekening wordt gehouden met het optreden van enig afvaltoerisme. Sensoren in de afvalcontainers moeten er voor zorgen dat deze tijdig geleegd worden.
Ook de zorg dat bedrijven voor overvolle containers gaan zorgen, is bij de gemeente bekend. De containers zijn alleen bedoeld voor bewoners; de gemeente probeert daar ook op te handhaven. Volgens Loopik hebben de meeste bedrijven ook zelf een contract met een vuilophaaldienst.
Om te voorkomen dat restafvalcontainers een verzamelplaats worden van vuil dat gewoon naast de container gedropt wordt, kunnen containertuintjes worden aangelegd. Zo’n tuintje moet dan wel geadopteerd worden door de buurt.
Voor bewoners met inpandige voorzieningen voor vuilnisverzameling – met name appartementencomplexen – blijft de situatie volgens Loopik ongewijzigd. De restafvalcontainers zijn uitsluitend voor bewoners die gewend zijn hun vuilniszakken op straat te zetten.
In de bijlage vindt u de slides van de presentatie van Eva Loopik (pdf), met daarin de gehanteerde randvoorwaarden en een kaart waarop aangegeven staat in welke straten restafvalcontainers in principe in de plaats kunnen komen van het buiten zetten van vuilnis op een vaste ophaaldag.
Voor vragen kunt u contact opnemen via de mail: scaro.[antispam].@denhaag.nl.