Grijsvlak
afbeelding1

Lekker met vakantie of een dagje weg deze zomer? Vergeet niet dat inbrekers niet met vakantie gaan!

De coronamaatregelen in Nederland zijn versoepeld en veel ons omringende landen hebben hun grenzen weer geopend. Grote kans dat u tijdens de aankomende schoolvakantie er op uitgaat met uw kinderen. Misschien voor een dagje of langer. Hét moment voor inbrekers om hun slag te slaan! 

Ramen en deuren op slot

Maak het ze daarom niet te makkelijk en vergeet niet deuren altijd goed op slot te doen en ramen te sluiten. Ook als u bijvoorbeeld een dagje naar het strand gaat, een attractiepark wilt bezoeken of even snel boodschappen doet.

Wat kunt u nog meer doen?

Gaat u voor langere tijd weg? Vraag uw buren, familie of vrienden een oogje in het zeil te houden. Niet alleen om de plantjes water te geven, de gordijnen of lamellen overdag te openen en ’s avonds te sluiten maar ook om de post uit het zicht te halen. In Whatsapp-buurtgroepen zijn thuisblijvers extra alert, dus sluit u bij zo’n groep in uw buurt aan.

Voordat u vertrekt kunt u zelf ook voorzorgsmaatregelen treffen.  Zoals het aanzetten van lichttijdschakelaars, plak (tijdelijk) een nee/nee sticker op je brievenbus om overtollige reclamepost tegen te gaan en ruim uw huis niet té netjes op maar zorg voor een bewoonde indruk.

Goed hang- en sluitwerk

Naast deze tips blijft het natuurlijk belangrijk om te zorgen voor gecertificeerd hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Een goed en degelijk slot voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). U kunt hierover advies aanvragen bij een PKVW-bedrijf. Een lijst van deze bedrijven kunt u vinden op www.politiekeurmerk.nl

Naast een goed slot en meer verlichting in en rond de woning zijn er diverse andere manieren om de kans op woninginbraak te verkleinen. Een aantal voorbeelden:

  • Leg kostbare apparatuur (laptop, pc, tablet, mobiel) uit het zicht.
  • Bewaar niet te veel contant geld in huis.
  • Wees bewust van wat u deelt op Social Media vooraf en gedurende uw vakantie.
  • Attendeer uw buren/mede-wijkbewoners op mogelijke inbraakgevoelige situaties.
  • Heeft u struiken rondom uw huis? Zorg ervoor dat deze laag zijn, zodat uw huis voor buren en voorbijgangers goed zichtbaar is.

Op de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl kunt u meer informatie vinden om de inbrekers zoveel mogelijk buiten de deur te houden.

Bel 112 bij verdachte situatie

Als er deuren of ramen openstaan, is de kans groter dat inbrekers hun slag kunnen slaan. Ziet u een verdachte situatie? Bel dan direct de politie via 112. Vraag ook de buren dit te doen als zij iets verdachts zien. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om inbrekers te pakken.‚Äč