Grijsvlak
Hogeraad

Judea verbindt het werk van vijf jonge aanstormende kunstenaars uit Azië met dat van de bekende hedendaagse kunstenaar Rirkrit Tiravanija. De videowerken tonen de moderne Aziatische samenleving op telkens een andere manier, waarbij verbanden worden gelegd met de westerse wereld.

Vragen die voorbij komen zijn: hoe zit het precies met de internationale geschiedenis van wereldwijd kapitalisme, wat zijn de gevolgen daarvan en hoe verhouden verschillende samenlevingen zich nu tot elkaar?

Expositie

Zes video-installaties tonen perspectieven waarin taal en visuele communicatie op een poëtische manier culturele verschillen tonen. De titel van de expositie verwijst naar het topografische schilderij Judea van Johannes Vinckboons (1662-1663). Het toont het gezicht op de koningsstad Ayutthaya (Judea) van Siam (Thailand) en hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Met de expositie wordt een voorproefje genomen op de plannen om het gebied rond het Lange Voorhout in te richten als museumkwartier. De vrijkomende Amerikaanse ambassade moet een museale bestemming krijgen.